icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_bulb icon_piggy icon_select icon_chatbot icon_loader icon_family icon_price icon_green icon_price icon_time icon_chat icon_portfolio icon_flexible icon_loader icon_email icon_phone

Så undviker du elavtalsfällan

21/6 2018

Så undviker du elavtalsfällan

Det bästa sättet att undvika onödigt höga elkostnader är att göra ett aktivt avtalsval. Gör du inte det kommer du automatiskt att tilldelas ett så kallat anvisningsavtal, eller tillsvidareavtal som det också heter. Anvisningsavtalet påminner om ett vanligt rörligt avtal men har ett avsevärt mycket högre påslag än det rörliga. Idag sitter över en halv miljon svenskar på ett anvisninsgavtal, helt i onödan*.

Här förklarar vi tre olika avtalsupplägg för att underlätta för dig att välja rätt och därmed undvika elavtalsfällan.

1. Elavtal till rörligt pris

Med ett rörligt avtal varierar ditt elpris helt efter marknadspriset – vilket betyder att du kan få det allra billigaste elpriset men att du också måste vara beredd på det dyrare. En positiv aspekt av att välja rörligt är att du kan sänka dina kostnader genom att du själv väljer när du vill förbruka din el.

2. Elavtal till fast pris

Ett fast elevtal är ett mycket enkelt, tryggt och stabilt alternativ där elräkningen inte påverkas av förändringar på marknaden. Du betalar ett och samma pris varje månad, oavsett elkonsumtion, vilket ger dig konstant och fullständig koll på dina elutgifter.

3. Familjeavtal

Enefit har ett avtal särskilt riktat mot familjer som vill undvika oväntade utgifter. Det här upplägget har en vinterförsäkring och skyddar mot skenande elpriser under de kalla månaderna eftersom elpriset är fast från december till mars, men sedan går över till vanliga växelkursen från april till november.

Läs mer om de tre olika avtalen här.

*Enligt en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Enefit i januari 2018 så har 6 procent av svenskarna, motsvarande 600 000 personer, anvisninsgavtal idag.