icon_search icon_caret_down icon_home icon_calendar icon_caret_updown icon_tick icon_x icon_profile icon_location icon_confirm icon_client_new icon_client_login icon_contract icon_moving icon_menu icon_facebook icon_twitter icon_linkedin icon_youtube icon_bulb icon_piggy icon_select icon_chatbot icon_loader icon_family icon_price icon_green icon_price icon_time icon_chat icon_portfolio icon_flexible icon_loader icon_email icon_phone

En av tre struntar i miljön vid elektronikköp

5/10 2018

En av tre struntar i miljön vid elektronikköp

Energimärkningen finns bland annat på vitvaror, på tv-apparater, lampor, värmepumpar, varmvattenberedare och däck – för att underlätta för konsumenter att välja produkter med bättre energiprestanda. En Sifo-undersökning på uppdrag av Enefit visar emellertid att det är långt ifrån alla som bryr sig om klassificeringen; 32 procent av svenskarna svarar nej på frågan om de kontrollerade energimärkningen vid sitt senaste elektronikköp.

- Det borde ligga i konsumenternas intresse eftersom energimärkningen hjälper dem att spara pengar på att välja produkter som förbrukar mindre energi. Dessutom sätter märkningen press på företagen att utveckla och investera i energieffektiv produktdesign – så det är ett väldigt enkelt sätt att vara med och bidra till faktisk skillnad, säger Jonas Lindelöf, Sverigechef på Enefit.

Undersökningen visar att de som bor i övre Norrland bryr sig minst om energimärkningen; här svarar 49 procent nej på frågan jämfört med 27 procent av de som bor i Sydsverige. Vidare framkommer att betydligt fler äldre än yngre kollar hur mycket energi elprylarna drar. Två av tre i åldersgruppen 56-79 år jämfört med var tredje 16-34-åring kollade energimärkningen på produkten sist de köpte elektronik.

Stora pengar att spara
Tidningen Råd och Rön har gjort en överslagsräkning om hur stora besparingar konsumenter kan göra genom att välja energisnåla vitvaror och kommit fram till följande resultat:

Vitvara kr/år
Diskmaskin 200
Kylskåp 150
Frys 100
Spis 200
Tvättmaskin 150
Torktumlare 900
Torkskåp 1250
Totalt: 2950 kr/år

Källa: Råd& Rön. Läs hela artikeln här.

Från undersökningen:
Vid ditt senaste inköp av elektronikvaror till hemmet, kontrollerade du då energiklassificeringen?
Ja: 56% (Män: 55% Kvinnor: 56%)
Nej: 32% (Män: 37% Kvinnor: 28%)
Vet ej: 12% (Män: 7% Kvinnor: 17%)
Bas 1 120

Om Sifo-undersökningen:
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 11–15 januari 2018. Totalt intervjuades 1120 personer i åldern 16-79 år. 537 av dessa bor i villa eller radhus. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.